Studii de caz

Studii de caz

STUDIU DE CAZ: COMPANIA APPLE COMPUTER

VICTORII SI INFRANGERI

CUM SI CAND A APARUT APPLE COMPUTER

Steven Wozniak si Steve Jobs au fost prieteni in liceu, fiind uniti de pasiunea pentru electronica. Au pastrat legatura dupa absolvire si au terminat prin a abandona colegiul in favoarea unor slujbe in Sillicon Vally.

In 1976 Wosniak a realizat computerul Apple I si Jobs a insistat ca ar trebui sa incerce sa-l vanda. Astfel, la1aprilie 1976 s-a nascut compania Apple Computer.

CUM S-A DEZVOLTAT COMPANIA

Apple computer a inceput sa creasca in1977 cand a aparut Apple II, primul computer personal in carcasa de plastic si cu grafica color.

In1980 cand a aparut Apple III, compania avea deja cateva mii de angajati si incepuse sa vanda computere in exterior.

In1981 Wozniak a fost ranit intr-un accident de avion si Jobs a devenit presedinte.

In 1984 s-a lansat Mac-ul printr-o reclama de 60 de secunde in timpul pauzei de la Super Bowl si in acelasi an Jobs a fost demis in urma unei altercatii cu comitetul de conducere.

In1985, din cauza dificultatilor, Apple a fost nevoita sa concedieze 1200 de angajati.

In1996 Jobs a revenit pe post de director executive si a relansat compania.

 

In1997, Apple a tinut o conferinta in care anunta ca firma va vinde direct prin web si telefon. Dupa mai multe succese, anii1998 si 1999 au fost profitabili.

DE CE A PIERDUT APPLE COMPUTER LUPTA CU IBM

Cei de la Apple au fost primii care au dezvoltat tehnologia pentru calculatoarele personale, dar IBM a folosit strategia “imitatiei creatoare”, reusind sa preia suprematia care apartinea firmei Apple. In cazul “imitatiei creatoare” se asteapta pana cand cineva creeaza ceva nou, se incepe activitatea si in scurt timp se realizeaza ceva intr-adevar nou care sa satisfaca clientul. In cazul de fata inovatorii initiali nu au reusit sa inteleaga succesul lor. Apple se concentra asupra produselor: ofereau hardware suplimentar cand utilizatorul avea nevoie de software. IBM a inlesnit cumpararea si folosirea produselor, dezvoltand partea de soft. In schimb, Apple a pastrat distribuirea prin magazine de specialitate.

SLABICIUNILE POLITICII INTERNE

Reorganizarile au devenit parte din cultura Apple. Se intampla la fiecare 3,6 luni si provin din lipsa de intelegere a companiei ca oamenii au nevoie de stabilitate pentru a putea lucra impreuna. De asemenea reorganizarile dese inseamna ca nimeni nu are o responsabilitate pe termen lung. Daca iei o decizie gresita, atunci cand se vor simti efectele tu nu vei mai fi in acel

departament si altcineva va trebui sa rezolve problema. Tinerii inteligenti sunt inca atrasi de Apple dar atatea reorganizari ii dezorienteaza.

STEVE JOBS, OMUL DIN SPATELE REVENIRII APPLE

Steve Jobs este directorul executiv al Apple Computer, unul dintre cei doi care au pus bazele companiei. Jobs este un excelent negociator, omul care uneste toate domeniile pietei; este implicat in domeniul computerelor, al muzicii si al filmelor. Are increderea consumatorilor, inregistrand succese de marca precum Mac-ul original si iPod-ul. In urma cu peste 10 ani era fostul CEO de la Apple cazut in dizgratie. Acum este salutat pentru revolutionarea lumii muzicale.

PRODUSELE REVOLUTIONARE ALE APPLE

In 2001 Apple a lansat iPod-ul, revolutionand lumea muzicii. Costul unui iPod este de 300$ si poate stoca pana la 10000 de melodii in conditiile in care sunt cam cat un pachet de carti. Ele reprezinta cea mai radicala schimbare in privinta consumului de muzica de la lansarea walkman-ului de catre Sony. Apoi este si magazinul de muzica online al Apple, iTunes, infiintat numai dupa ce Steve Jobs a devenit prima persoana care a convins toate marile case de discuri sa puna la dispozitia utilizatorilor de internet in mod legal muzica pe un site web. Melodia costa 99 centi, iar iTunes-ul nu este profitabil, dar asigura cresterea cererii de iPod-uri. In 2002, Jobs a facut un iPod care putea fi folosit in Windows. In 2003 a facut un pas si mai radical, introducand o versiune iTunes care functioneaza pe PC-uri de Windows.

PC-ul MAC- majoritatea oamenilor recunosc designul superior si tehnologia mai buna a MAC-ului, insa Apple detine doar 3% din piata globala de computere si a pierdut dominatia din domeniul invatamantului. Totusi Jobs a oprit declinul punand accentul pe portabilitate. Vanzarile au avut un trend descendent pentru ca Apple a refuzat sa ofere licente pentru tehnologia sistemului sau de operare,lasandu-l izolat in fata unui front comun format din Microsoft, Intel, IBM, Dell. Preturile sunt ridicate pentru ca Apple nu are cu cine sa imparta costurile de cercetare, dezvoltare si marketing.

Suita software iLife costa 49$ si permite gestionarea fotografiilor digitale, montajul filmelor de familie, mixarea muzicii. In prezent este disponibil doar pentru MAC, dar Apple va incorpora software-ul pe produse de divertisment care sa poata fi conectate la televizoare plate.

STRATEGII PENTRU DISTRIBUIREA PRODUSELOR

Un avantaj al Apple asupra concurentilor il reprezinta magazinele sale de retail care ofera clientilor o experienta directa cu noile produse ale companiei. Cele 74 de magazine situate in locatii scumpe au devenit profitabile la sfarsitul anului 2003, la 30 de luni de la deschidere. Apple isi creste vanzarile mai ales prin evenimente speciale. La magazinul din New York formatii rock dau concerte gratuite, iar Apple a oferit 300 de cursuri in domenii ca fotografia digitala sau realizarea filmelor.

Apple a semnat un accord care permite gigantului domeniu PC, Hewlett-Packard sa revanda iPod-uri, transformand un potential rival cu o uriasa putere de marketing si distributie intr-un partener.

COTE DE PIATA ALE APPLE

In domeniul PC-urilor cota Apple pe piata mondiala a scazut vertiginous. In 1984, cand s-a introdus primul MAC, cota era de 9, 4%. In 1993 cota s-a mentinut tot la 9, 4%, dar in 2003 ajunsese la 1, 8%.

In domeniul playerelor de muzica, in 2001 cota era de 0%. In 2002 a crescut la 24%, iar in 2003 la 25%.

ANIMATIA, O APLICATIE A TEHNOLOGIEI APPLE

Jobs este director executiv si la Pixar Animation Studious, unde foloseste din plin tehnologia Apple. El a revolutionat filmul de animatie cu 5 succese imense din 5 incercari. Toy Story a obtinut un Oscar, iar “Finding Nemo”, a fost cel mai mare succes de box-office al anului 2003 (filmul de animatie cu cele mai mari incasari din istorie), obtinand de asemenea Oscarul pentru cel mai bun film de animatie

 

11. BIBLIOGRAFIE

-“ Inovatia si sistemul anteprenorial” de Peter F. Druker, ed. Enciclopedica 1992

- “ Imperii accidentale” de Robert X. Cringely

- articolul “Viitorul tehnologiei in viziunea greilor IT” din revista Biz, nr 72, 15-29 septembrie 2003

- articolul “Apple iese la rampa” din revista Biz, nr.80, 15 februarie- 1 martie 2004

- www. Apple- history.com

 

 

 


Studii de caz

STUDIU DE CAZ - Flanco International

FLANCO INTERNATIONAL este lider pe piata din Romania in domeniul distributiei produselor electronice si electrocasnice, cu o cifra de afaceri de 120 milioane euro in 2003 si cu o retea nationala de peste 72 de magazine specializate.

Infiintat in 1992, cand si deschide primul sau magazin, Flanco a fost initial implicat in activitati de import-export in domeniul electronicelor si mobilei. In 1994, in conjunctura unei piete inca imature, Flanco face pionerat in creditul de consum, prin initierea primului program de vanzare in rate. In perioada 1998 - 2002, Flanco a introdus in piata sistemul de creditare, cu avans zero si plata in 36 de rate egale, programul de fidelitate pentru clientii sai, garantia extinsa si alte servicii de valoare adaugata.In perioada 1997 -1999 au avut loc majorari ale capitalului companiei prin atragerea unora dintre cele mai active fonduri de investitii de pe piata romaneasca, Oresa Ventures (Suedia) si Danube Fund (Grecia). Reteaua de magazine s-a extins de la 10, initial, la cca 40 la sfarsitul lui 1997, pana la 50 in 1999 si la 72 in prezent. In ultimii ani s-a dezvoltat continuu activitatea de vanzari in rate si au sporit eforturile de marketing orientate spre comunicarea cat mai eficienta a ofertei Flanco.

Flanco este considerat un deschizator de drumuri in industria de profil, pentru ca a construit o retea de magazine care a rezistat peste timp, si-a imbunatatit mereu oferta si selectia de produse si servicii si a cautat noi modalitati de a se apropia de cumparator. Mai mult, Flanco a fost primul care a comunicat si a avut o identitate vizuala distincta. Suntem Flanco cel care zambeste clientului, care il informeaza corect, care il ajuta sa ia decizia potrivita de cumparare, care gaseste solutii pentru nevoile si asteptarile fiecaruia, suntem Flanco, cel carui ii pasa, fiindca isi doreste ca fiecare client sa se intoarca in magazin ca sa mai cumpere o data.




Oferta de produse si servicii:

Reteaua cuprinde in momentul actual 72 de magazine deschise in toata tara, dintre care 12 in Bucuresti. In magazinele sale, Flanco ofera consumatorilor o gama larga de produse electronice si electrocasnice, de la frigidere, masini de spalat si de gatit, la televizoare si echipamente audio-video, de la sisteme de aer conditionat si aspiratoare la aparate de ingrijire personala si aparatura de bucatarie. Gama de produse IT&C, din oferta Flanco, reprezinta o sursa de dezvoltare importanta.

Marcile comercializate de Flanco, in calitate de partener autorizat, sunt: Akai, Arctic, Ariston, Beko, Bosch-Siemens, Braun, Electrolux, E-boda, Franke, Galanz, Ignis, Indesit, LG, Moulinex, Panasonic, Philips, Rowenta, Samsung, Sony, Whirlpool, Tefal, Zanussi, Polar, Gorenje si JVC.

Pe langa o gama variata de produse, Flanco ofera consumatorilor sai consultanta in alegerea celor mai potrivite solutii de cumparare - produse si cele mai eficiente si accesibile sisteme de vanzari in rate, asigurand in plus variate servicii post-vanzare, cum sunt transportul si instalarea gratuita.




Performantele Flanco în perioada 2001 - 2003:

Anul

Cifra de afaceri
(mil. €)

Vânzari (mil. €)

Ponderea vanzarilor

 

 

TV audio-video

Produse albe

Electrocasnice

IT&C

rate

cash

2001

20

8,5

9,5

2,1

0,3

44%

56%

2002

52

20,3

25

4,2

1,1

81%

19%

2003

120

43,3

53

11,6

9,6

88%

12%

 

 

Urmand aceeasi politica de dezvoltare continua, Flanco isi propune ca pana la sfarsitul anului 2004 sa extinda reteaua la 85 de magazine si sa atinga o cifra de afaceri de aproximativ 170 de milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere de 35% fata de anul 2003.

 

 

 


Studii de caz

 

 

 


 

prima pagina | realitatea are o poveste | divertisment | evenimente | gazeta ABM
idei, strategii, studii | resurse | cariere ABM | forum | contact

[ Firme de consultanta | Idei de afaceri | Pas cu pas | Strategii de business
Strategii de marketing | Studii de caz ]



Copyright © ABM Community 2004, Toate drepturile rezervate | IE 5, 800 x 600, Flash, Java | neoCreatio Concept 2004 | Webmaster xilviu
.